WELCOME AT THE SHORE SCHEVENINGEN

If you want to learn how to surf in a fun and responsible way, The Shore in Scheveningen is “the place to be”. The many years of experience of the instructors and the ideal location next to the north harbor head ensure that you will experience the ultimate kick of surfing in no time!

Quality

Quality comes first at The Shore. We are the only school in Scheveningen to guarantee the lessons. All our instructors are certified and have a valid international Lifeguard diploma. This guarantees the fastest result in which safety is paramount.

Equipment

The equipmentl is in top condition and meets the strict requirements of the International Surfing Association. Soft boards with soft fins for the absolute beginners, and boards with a soft top for the advanced. The material can of course also be rented!

Unique Standup Guarantee

Thanks to the effective method of teaching and the up-to-date materials you get a unique standing guarantee at The Shore. With our all-in course we guarantee that you make your first golf ride! If not, every subsequent lesson is free until it works! We work with Skill Sheets, so that you can also keep track of your progress.

Opportunities

We are flexible and have many course options for beginners and advanced students. In addition, we also organize company outings, children’s parties, special clinics and beach events. Because of our background in the LO, we are regularly asked to put up sporting programs on the beach for different schools in primary and secondary education.

Solar powered

We get our hot water completely from the sun! We have no gas connection and our water for the showers and dishwasher is heated by solar boilers.

See you at the beach!

Nieuws

Surfweer Woensdag 8 juli 2020

Wat een mooie dagen hebben we al gehad deze maand. Zowel hoge surfgolven met wind als mooie dagen zonder wind en toch hoge golven. Uiteraard hebben we het liefst golven waarbij het niet helemaal waait, maar we zijn nu eenmaal een van de meest windrijke surflanden ter wereld. Hoewel dit komende tijd wel meevalt, er staat maar heel weinig wind in de forecast. En daarmee ook eigenlijk wat minder golven. Tijd om eens uit te kijken naar een tripje naar Frankrijk of Portugal misschien?

Woensdag 8 juli
De boeien laten nog een golfsoort zien met een bovengemiddelde periode (130-140mhz) wat duidt op zo’n 7-8 seconden per golf. De hoogte zelf ligt daarbij gemiddeld op 80-100cm verder op zee. Zie bv A12 meting voor de periode/energie en op de spectra de hoogte-meting. Er zit ook weer een lichte stijging in, dus dat de golven blijven komen is zo goed als zeker. Verwacht daarbij geen overhead barrels, zeker niet in het zuiden. Daar is het met laagwater ook gewoon flat en lijkt er ook iets van wind te kunnen opkomen uit west. Met een beetje protectie komt er nog wel iets cleans binnen om te longboarden. Ook in Zeeland en rond de spots van Ouddorp komt er nog iets kleins aan rond hoogwater. Verder noordelijk wordt het hoger en kan er ook voor de fish shortboarders nog wat inzitten. De wind is iig helemaal zoek en komt uit oost vanaf de grote rivieren tot aan de wadden. Epic condities dus voor de glassy riders onder ons. Bijvoorbeeld suppen, longboarden, foilen en de dikkere fishes. Hoewel de swell i/h noorden nog gewoon op shortboard hoogte lijkt te zijn (zolang het hoogwater blijft). En het wordt ook daar nog een keer hoogwater, in de avond! In Zuid-Holland gaat het hoge water er in de avond alweer wat uit, dus daar wel een beetje op tijd er in. En vaak lopen de buitenste bankjes ook prima met laagwater, zeker voor de beginnende surfer en ook heel mooi om te longboarden. Het enige minpuntje is vandaag het weer dat niet om naar over huis te schrijven is. Maar ja, we worden toch wel een nat. In de middag wel iets minder regen, maar de zon komt er niet meer bij. Dus een 4/3m is dan toch wel weer aangenaam als je meerdere uren achter elkaar wil dobberen. De watertemperatuur is ook maar iets van 17gr, terwijl je normaal 20gr zou verwachten medio juli.

Donderdag 9 juli
De meetboei die in de Noordzee nog eens 300 km boven de A12 boei ligt, draagt de naam Haewene Brim en dat doet bijna Polynesisch klinken. De metingen zeggen iets over de swell die hier 24 uur later gaat arriveren. De waardes die je daar leest kloppen qua golfhoogte, maar de richting is altijd 90 graden gespiegeld van wat het zou moeten zijn. Dit heeft te maken met de ligging van het felgroene schip, want de Haewene Brim is een zogenaamde Floating Production Storage. Oftewel, als de swellrichting uit het oosten wijst, dan komen de golven gewoon uit het noorden. Deze bug zit er al een jaar of 1,5 in en laat zich makkelijk uitlezen. Bij andere richtingen is het overigens weer 90 of 180 gespiegeld of helemaal correct. Maar dan ook minder bruikbaar, want wij zijn natuurlijk alleen geïnteresseerd in de noordelijke swell die daar vandaan komt.

De metingen staan nu op ruim 100cm noordswell bij een periode van 8 seconde (120 mhz). Daar blijft bij ons op donderdag 1/3e van over. Dus kleine golven, maar wel met kracht! Enige wat nodig blijft is de offshore wind. Die is helaas alleen op Texel aanwezig en in de vroegste uren ook een deel van N-H (het noordelijke deel). Het tij geeft daarbij nog wel wat kleine push, dus om te longboarden kan het nog wel iets zijn.

Later in de ochtend komt er lokaal een zuidwest 6 te staan voor de kust van Zuid-Holland. De combinatie van het beetje swell en de eigenlijk net onvoldoende wind voor windgolven, maakt dat het toch de hele dag surfable blijft. Zeker in N-H, waar de fetch bij ZW iets langer is. Maar ook in Z-H zijn er spots die golven geven bij lichte ZW condities. Het is een beetje zoeken en vaak alleen bij laagwater. Wanneer het niet al te hard waait, is het met hoogwater vaak juist beter, ook als de golven uit het zuidwesten komen. In de avond neemt de wind af. Op de wadden dan ook een windafname, waarbij het daar opmerkelijk genoeg de hele dag uit het oosten heeft gewaaid! Vooral op de twee T’s (Texel en Terschelling) komt de swell dan in de avond rond hoogwater toch weer vrij aardig binnen met pealers van knie- soms heuphoog.

Vrijdag 10 juli
Boven de wadden draait de wind van oost naar noordoost en later noord. Er is niet veel hoogte en daarom zijn deze onshore golven niet rommeliger te krijgen. In de avond neemt de wind af van 5 naar 3bft en kan er nog wel wat van gemaakt worden. Heel slap en kort. Misschien is nog wel het best om in de vroege ochtend te proberen, met dan nog een lichte offshore wind uit noordoost. De avond er voor even de spectra checken of er nog een minuscuul noord-swelletje staat. Zal hier in de surf-reports even een post over doen tegen die tijd.

Zaterdag 11 juli
Zaterdag ziet er dan wel weer heel aardig uit met nieuwe swell die opgebouwd is uit een kleine NW swell van ver en eentje van dichterbij. Op de wadden kan het nog vrij hoog worden, 1,5m maar zit de onshore er meer in. Op Texel neemt de wind wel af later op de dag, alleen blijf het daar dan wel bij 1m max golfhoogte. In N-H is dat mogelijk, verder naar het zuiden iets onder 1m hoogte maar wel minder wind. In Zeeland en vooral Belgie, dreigt het flat te worden. Er zit net iets te veel west in de twee noordwestelijke swellrichtingen.

Zondag 12 juli
Zondag is het op de wadden de bom met 1m swell 7 seconde en geen wind. Vooral op Ameland en Terschelling zijn dit de condities die je zoekt, alleen de reis er naar toe duurt lang. Texel is dan een stuk dichterbij, maar komt minder hoog binnen. Wel leuk voor een roadtrip met de familie en iets toegankelijker qua bootovertocht, waarbij nog steeds een hoop Covid-19 regels in acht moeten worden genomen. Overigens is dat ook in het water nog steeds het geval. Het lijkt zo lang geleden, het surfweerbericht van 24 Maart met daarin alle surf-adviezen. Overigens is het tweede deel van het bericht nog super actueel, want daarin staan alle internationaal geldende surf-regels uitgelegd.

Hieronder nog even de belangrijkste:

Surfregels anno 2020: regel 1

Niet indroppen als je geen voorrang hebt. Wie heeft dan voorrang is de vraag? Eerste stap is het bepalen van het soort golf. De Hawaiianen hebben bijna net zo veel namen voor het aantal soorten als Eskimo’s voor sneeuw. In de Noordzee zijn er echter maar twee om te onthouden: links en rechts. Er zijn altijd uitzonderingen op de regel, maar tijdens iedere sessie zijn er door de combinatie van wind, tij en swell- en windrichting bijna alleen maar linkse golven (lefthanders) of bijna alleen maar rechtse (righthanders). Welke kant op zou de golf hieronder gaan breken? Meestal is het het antwoord simpel: welke kant brak de vorige golf op? Vrijwel zeker zal de golf nu ook weer dezelfde kant op rollen. Wie heeft voorrang in dit plaatje, surfer A of surfer B?

Handig is het om alvorens je het water in gaat te kijken welke voorkeurskant de zee voor rollende golven vandaag heeft. Wanneer je dit weet dan zie je eigenlijk al direct wie van de dobberende surfers voorrang zal hebben wanneer er een set golven aankomt. De surfer die als eerste vanaf het brekende gedeelte gaat meeglijden en staat, heeft de voorrang. Helemaal als die persoon van dieper komt. Ook al is dat geen vereiste, denk aan longboarden of sup, waarbij je altijd al dieper ligt. Het gaat om de richting van waar het witte water als eerste zal of al is omgevallen.

Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel en kleine finesses. Op drukke spots en pointbreaks moet je een nummertje trekken om op de voorrangspositie terecht te komen. Soms is dat 1 of 2 uur wachten en als het echt druk is met surfers die daar dagelijks surfen, dan kom je helemaal niet aan de beurt. Spanje staat daar bekend om. Gelukkig komen de locals niet voor 10:00u het bed uit, dus zijn er nog altijd kansen over om wel eens zo’n classic pointbreak te surfen.

Surfregel 2: de surf-leash
De grootste irritatie, maar ook het grootste gevaar in de line up zijn surfers die weinig waarde hechten aan hun surfplank. Voor ervaren surfers is het een vanzelfsprekendheid, maar het gros van de Nederlandse surfers beschouwt zijn board als zijn of haar huisdier. En daarmee wordt bedoeld een hond die aan de lijn zit. In dit geval de leash die 3 meter lang is en zowel aan het board als een van de voeten van de surfer vastzit. Wel superhandig, want je raakt je board zo nooit kwijt. Echter de voortand van je medemens ligt wel op de bodem van de zee! Natuurlijk kun je een keer gespoeld worden en is je board zoek. Maar in principe geldt de leash als uiterste life-line en niet als ‘laat je hond uit principe’. Maar hoe kom ik dan door de golven zul je vragen? Door het board vast te houden middels de ‘turtle roll’ of een ‘duckdive’. En heb je een golf uit gesurft, pak je board meteen vast en ga er met je buik op liggen. Hetzelfde geldt als je valt. Direct board naar je toe halen en er op gaan zitten of simpel vasthouden. Zo voorkomen we een hoop snijwonden in het gezicht, oogballen waar een prothese moet worden gezet en heel veel minder irritaties in de line-up. De regel geldt ook als je helemaal alleen gaat surfen, misschien nog wel nadrukkelijker zelfs. Je leash is niet eeuwig velcro-proof en kan losschieten of breken. Er zijn spots waar je niet meer terug op het strand kunt komen zonder board, vanwege het aantal muien of rips.

Surfregel 3: peddle out, houd afstand
Om terug achter de golven in de line-up te komen, moet je in Nederland eigenlijk altijd wel een stukje peddelen. Houd daarbij een ruime afstand tot de andere surfer en kijk ook of er tegemoetkomende surfers zijn dichtbij het brekende gedeelte van een golf. Is dat laatste het geval dan zul je nu voor de moeilijkste optie moeten gaan, namelijk vol in het meest krachtige gedeelte van de golf een turtle-rol of duckdive doen of jezelf laten spoelen. Dat ziet er dan zo uit, volg de groene lijn:

Ook te zien is dat de beste manier om de line-up te bereiken niet de snelste manier lijkt of is. Nee, ga met een grote boog om de zandbank waar golven breken heen en laat je daarna naar de zandbank toe stromen. Het stroomt altijd, dus wel de juiste keuze maken linksom of rechtsom. Als het niet stroomt, is het maar een klein stukje en heel makkelijk te peddelen. Maak deze verplaatsing wel in een onafgebroken beweging. Even onderweg naar de line-up uitrusten op je board gaat irritatie en gevaarlijke situaties opleveren. Het kost ook een hoop extra energie, want halverwege komen er meer reeds gebroken golven op je af en stroomt het harder. Die stroming is zowel terug naar de kant als parallel aan de kust. Grote kans dat je een andere surfer tegenkomt die een wipe-out maakt of een mooie golf surft.

Samenvatting
In dit zeer duidelijke filmpje op youtube staan de 9 belangrijkste surfregels opgesomd. Uiteraard zijn daar nog wel een stuk of vijf extra regels bij te geven. De ervaring leert dat je dingen niet moeilijker moet maken dan nodig. Zeker in het geval van regels anno 2020. Daarom in deze uitleg slechts 3 regels die cruciaal zijn. De eerste is voorrang bij de take off, de surfer dichterbij het brekende gedeelte heeft de golf. De tweede is de leash, doe alsof die nog niet was uitgevonden door O’Neill. En als laatste regel, probeer afstand te bewaren! Dat betekent ook een stukje lopen als blijkt dat er veel meer surfers op de spot liggen waar jij van plan was om er in te gaan. Gelukkig is de Nederlandse kust een lange zandstrook waarbij een paar honderd meter verderop meestal een vrijwel lege line-up te vinden. Verwittig je wel van de stroming die er staat, want eenmaal buiten kan het zijn dat je zo weer naar de crowd stroomt. Op een aantal van dit soort spots is dat ook een van de redenen dat het zo druk wordt. Bij havens staat de stroming staat 20 uur per dag richting het havenhoofd. Alleen wanneer het net vloed wordt, stroomt het een uurtje van het hoofd af. Eenmaal vloed, stroomt het in tegenstelling tot wat je zou verwachten, er juist weer naartoe (dus naar het zuiden). Pas 500-1000m er vandaan is de vloedstroom weer normaal, dus mee naar het noorden. Dit heeft te maken met de enorme wervelingen (ook gevaarlijk) die er rondom de havenhoofden ontstaan met volle vloedstroom. Met eb-stroom is dit in mindere mate het geval, omdat de eb er in de regel langer over doet voor het helemaal laagwater is. Daardoor is de stroming effectief ook minder. Ten zuiden van havenhoofden zie je dan ook nooit dit fenomeen gebeuren.

Wetsuit advies deze dagen met 17 gr C.
Donderdag: 4/3mm id ocht, middag 3/2mm
Vrijdag: 3/2mm oordbescherming ivm de wind
Weekend: 3/2mm & denk aan zonnecrème!

The post Surfweer Woensdag 8 juli 2020 appeared first on Surfweer.nl.

is een duurzame surfschool en ontmoetingsplek in Scheveningen. Een huiskamer aan het strand voor surfers, natuurliefhebbers en mensen die graag eerlijk en bewust leven.